Οι σχέσεις των μηχανικών με τους πελάτες τους σε όλη την διάρκεια κατασκευής ενός έργου. Μπορούν οι σχέσεις αυτές να γίνουν πιο εποικοδομητικές;

Έχω διατυπώσει μερικές από τις απόψεις μου για το θέμα αυτό , που το θεωρώ πολύ σημαντικό για να αρχίσει και να τελειώσει με επιτυχία η κατασκευή ενός ιδιωτικού έργου. Μάλιστα παρεμφερές θέμα έχω δημοσιεύσει στο site www.postokano.gr στο κομμάτι που αφορά την κατοικία. Θα ήθελα όμως στο blog αυτό να έχω τις απόψεις συναδέλφων αλλά και κάποιων που έκτισαν και να μου πουν τι είδους συνεργασία είχαν με το μηχανικό τους.

Παρακάτω παραθέτω το σχετικό άρθρο που δημοσίευσα αυτούσιο.

 

Σχέσεις εμπιστοσύνης η αμοιβαίας καχυποψ
Microsoft Word Document 54.5 KB

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Γιώργος Βασιλειάδης (Sunday, 22 November 2009 16:34)

    Πολύ σύνθετο ζήτημα οι σχέσεις των ιδιωτών με τους μηχανικούς τους που έβαλες στο blog. Οι περισσότεροι όταν ξεκινάνε να κάνουν ένα σπίτι και όχι να αγοράσουν ένα έτοιμο διαμέρισμα έρχονται στον μηχανικό κυρίως για την διαδικασία της οικοδομικής άδειας . Ούτε κουβέντα να γίνεται για την κατασκευή του σπιτιού . Πιστεύουν μάλλον εσφαλμένα , ότι εξοικονομούν αρκετά χρήματα χωρίς τις παρεμβάσεις του μηχανικού , ότι ξέρουν από οικοδομικά συνεργεία που θα επιλέξουν οι ίδιοι , ότι θα κάνουν την οικοδομή στα πρότυπα που αυτοί θέλουν , χωρίς να είναι υποχρεωτική η δική μας άποψη και έτσι προχωράνε στο κτίσιμο μόνοι τους. Όταν βέβαια έρχεται η ώρα για την ηλεκτροδότηση και αφού το σκυλομετανιώσανε που την κάνανε μόνοι τους την οικοδομή , γιατί στο μεταξύ όλα τα συνεργεία τους έχουν χρεώσει τα διπλά , τότε ψάχνουνε απεγνωσμένα άλλο μηχανικό για αλλαγή επιβλέποντος και δήλωση νομιμότητας των κτισμάτων η υπάλληλο της πολεοδομίας για λάδωμα. Τότε γίνεται το ντέρμπυ και όσοι δεν υπογράφουμε εκ των υστέρων , αφού μας αγνόησαν σε όλη την φάση του έργου , μας κατηγορούν για συντεχνία.Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν στο 50% των περπτώσεων . Σε κάποιες άλλες περπτώσεις , περιορισμένα μεν ,αλλά πάντως σε συνεργασία με τον μηχανικό τους , κάποιοι ολοκληρώνουν την κατοικία τους .